NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 

  Početna arrow TEKSTOVI arrow Žalba okrivljenog na presudu prvostepenog suda /pravo-saveti/
Žalba okrivljenog na presudu prvostepenog suda /pravo-saveti/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 15
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Nenad - Bg   
Wednesday, 09 December 2009

Žalba okrivljenog na presudu prvostepenog suda

 

Primer žalbe na presudu prvostepenog suda od strane okrivljenog

 

 
ŽALBA OKRIVLJENOG NA PRESUDU PRVOSTEPENOG SUDA

 
K______________


Okružnom sudu u ________________ za Vrhovni sud Republike Srbije kao drugostepeni
 
ŽALBA
 
 
na presudu Okružnog suda u ________________ K_______ od ______ godine zbog:
- bitne povrede odredaba krivičnog postupka,
- povrede krivičnog zakona,
- pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja,
- odluke o krivičnoj sankciji (žalbu mogu izjaviti stranke, branilac, zakonski zastupnik optuženog i oštećeni).

 
Obrazloženje

Na osnovu člana 363 stav 1 i člana 364 Zakonika o krivičnom postupku (dalje: ZKP), blagovremeno izjavljujem žalbu na presudu Okružnog suda u ______________ K____ od ____________ godine, kojom sam oglašen krivim za krivično delo primanja mita iz člana 254 stav 1 Krivičnog zakona Republike Srbije (dalje: Krivični zakon RS) i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dve godine i to po svim osnovama propisanim članom 367 ZKP.
Prvostepeni sud je napadnutom presudom načinio nekoliko bitnih povreda odredaba krivičnog postupka. Na glavnom pretresu, kada sam oglašen krivim, saslušana su dva svedoka na čijim se iskazima zasniva ožalbena presuda, u odsustvu mog branioca, advokata ________________ iz ________________. Predsednik veća - sudija ________________ nije ovo uneo u zapisnik, mada sam na tome insistirao. U obrazloženju presude se na više mesta ističe kako se sud odlučujući o mojoj krivici, oslanja na iskaz svedoka ________________ bez navođenja šta su oni rekli. Sud je grupisao svedoke na pristrasne i nepristrasne, ne naglašavajući zašto prvima ne veruje, a drugima se apsolutno priklanja. Više puta u toku trajanja ovog krivičnog postupka insistirao sam na utvrđivanju moje uračunljivosti zbog višegodišnje zloupotrebe alkohola i teške depresije. Predlozi ove vrste ocenjivani su kao neosnovani i sa tendencijom ka odugovlačenju krivičnog postupka. Prema mišljenju stručnjaka Neuropsihijatrijske klinike iz __________, koje prilažem, moja uračunljivost iz navedenih razloga je bitno smanjena, a što je od uticaja na kaznu.
Izrečena mi je mera bezbednosti - zabrana vršenja poziva, delatnosti ili dužnosti, iz člana 66 Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije (dalje: Krivični zakon SRJ), prostim prepisom zakonskog teksta. Ispada kako ubuduće mogu raditi samo fizičke poslove, a oglašen sam krivim za prijem mita u svojstvu člana komisije koja je razmatrala ponude za izvođenje investicionih radova. U obrazloženju presude nigde nije naznačeno zašto je moja odbrana neosnovana i sračunata ka izbegavanju odgovornosti za počinjeno krivično delo. Veruje se svedocima i oštećenom koji su u bliskom srodstvu ili ortakluku. Po izricanju presude javio mi se svedok ________________, koji poznaje oštećenog kao sklonog lažnim prijavljivanjima radi iznuđivanja poslova. Oštećeni je privatni preduzimač i kad god ne uspe na konkursu, podnosi krivične prijave protiv članova komisije. Smatram da bi saslušanje ovog svedoka bitno uticalo na donošenje nove i drukčije odluke.
Na kraju ističem i moje prestrogo kažnjavanje. Obrazlažući okolnosti koje su uticale na visinu kazne, sud nigde ne navodi da sam neosuđivan, porodičan, hranilac dvoje dece školskog doba i nezaposlene supruge, srčani bolesnik i invalid III kategorije.
S obzirom na izloženo stavljam


PREDLOG

da Vrhovni sud kao drugostepeni nakon razmatranja ove žalbe i njenih navoda UKINE presudu Okružnog suda u ________________ K _____ od ______ godine kojom je optuženi ________________ oglašen krivim za krivično delo primanja mita iz člana 254 stav 1 Krivičnog zakona RS i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dve godine s izrečenom merom bezbednosti iz člana 66 Krivičnog zakona SRJ u istom trajanju i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

 
 
U ___________ dana _______ 2000. godine                                                              OKRIVLJENI

                                                                                                                               ________________
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

Strike while the iron is hot.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OČLAŠIVAČA
.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Zapamti da si čovek!
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik