NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 

  Početna arrow TEKSTOVI arrow Srčani pejsmejker /medicina/
Srčani pejsmejker /medicina/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 25
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Dr Slađana Šarkoćević   
Tuesday, 25 November 2008
Srčani pejsmejker
 
veštački električni stimulator srca
 
 
 
    Srce je mišić koji je u stanju da neprekidno pumpa krv, tokom čitavog života.
Pod uobičajenim okolnostima, ova funkcija je ritmična i potpuna. Nažalost, mnoge bolesti i hemikalije mogu da utiču na srce i izazovu poremećaje u srčanom ritmu. Takvi poremećaji nazivaju se aritmije.
   Aritmije mogu biti brze (tahiaritmije-više od 100 otkucaja u minuti) i spore (bradiaritmije-manje od 60). Veliki broj tahiaritmija može biti kontrolisan pomoću lekova, dok na bradiaritmije lekovi slabo utiču, i obično je neophodan mehanički uređaj koji bi stimulisao rad srca i omogućio normalne kontrakcije srčanog mišića, učestalošću dovoljnom da obezbedi adekvatno snabdevanje organizma krvlju.
   Dakle, cilj stimulacije srčanog mišića je uspostavljanje pravilnog ritma, pa se zbog toga stimulator naziva pacemaker (davač ritma).
   Srce ima četiri šupljine-levu i desnu  pretkomoru i levu i desnu komoru. Leva i desna strana srca funkcionišu kao dve pumpe: leva strana pumpa krv bogatu kiseonikom u telo, dok desna strana pumpa dezoksigenisanu krv u pluća, gde se vrši razmena gasova. Između pretkomora i komora nalaze se zalisci, dvolisni sa leve strane i trolisni sa desne, i oni ne dozvoljavaju vraćanje krvi u suprotnom smeru.
   Srce može da pumpa krv kroz telo zbog električnih impulsa koji se stvaraju u sinoatrijalnom – sinusnom (SA) čvoru. Impulsi prouzrokuju kontrakciju srca. Srce kuca normalno kada električni signali putuju od SA čvora, kroz sprovodni sistem srca do komora, kada kontrakcija komora u stvari predstavlja otkucaj srca.
   SA čvor je normalno dominantni, prirodni srčani pejsmejker. Njegova osetljivost na dejstvo autonomnog nervnog sistema uzrokuje normalno ubrzanje srčane frekvence za vreme napora i usporenje za vrema odmora i sna.
 

INDIKACIJE ZA UGRADNJU STALNIH PEJSMEJKERA

   Disfunkcija sinusnog čvora (sick sinus syndrome, SSS) podrazumeva kombinaciju simptoma (vrtoglavica, smetenost, zamor, sinkopa i kongestivna srčana slabost) uzrokovanih nenormalnom funkcijom SA čvora. Manifestuje sa kao značajna sinusna bradikardija, sinoatrijalni blok ili sinusni arest. Stalni pejsmejkeri su glavna terapija bolesnika sa simptomatskom disfunkcijom sinusnog čvora.
   Za procenu značaja oboljenja atrioventrikularnog (AV) sistema za sprovođenje (AV blok I, II ili III stepena, AV disocijacija, blok grana Hisovog snopa) lekar mora da konstatuje: mesto oboljenja, rizik od progresije u kompletni blok, i elektrofiziološku i hemodinamsku stabilnost pomoćnog srčanog pejsmejkera, distalno od bloka, od čega zavisi da li će bolesnik sa blokom imati simptome ili ne. Indikacije za implantaciju pejsmejkera kod bolesnika sa promenama AV sprovođenja date su u preporukama od strane Američkog udruženja kardiologa i Američke asocijacije za srce (ACC/AHA), prema kojoj klasa I znači opšte slaganje da je pejsmejker neophodan, klasa II razliku u mišljenjima o neophodnosti ugradnje stalnog pejsmejkera, a klasa III opšte slaganje da ugradnja pejsmejkera nije indikovana.
 

ŠTA JE SRČANI PEJSMEJKER?

   Srčani pejsmejker je veštački električni stimulator koji se sastoji od generatora pulsa i elektrodnog katetera kojim se veštački impulsi prenose do srca.
   Generator pulsa je mala zapečaćena metalna kutija, na baterijsko napajanje, ugrađena ispod kože, ispod ključne kosti sa leve ili desne strane. Moderni generatori pulsa imaju težinu oko 20 grama i pogodni su za prepektoralnu, potkožnu implantaciju, koja omogućuje komforan život i punu aktivnost.
   Elektrodni kateteri su posebni kablovi za sprovođenje električne struje sa dijametrom oko 2-3 mm, a sastavljeni su od konduktora kojim se električna struja prenosi od generatora pulsa do srca, izolatora koji služi da spreči prenos struje na usputne strukture, i elektrode na svom vrhu preko kojih se strujni impulsi direktnim dodirom aplikuju na endokard srca.
   Postoji nekoliko vrsta pejsmejkera. Privremeni pejsmejkeri su za pacijente koji povremeno imaju problema sa srčanim ritmom. U ovakvim slučajevima pejsmejkeri nisu implantirani, već postoji mali uređaj koji je pričvršćen za kožu i koji šalje električne signale do srca. Ostali tipovi pejsmejkera su implantirani u telo. Postoje jednokomorni, dvokomorni,„rate response“ i „demand“ pejsmejkeri. Jednokomorni pejsmejkeri stimulišu ili pretkomoru ili komoru po potrebi. Kod dvokomornih postoje dve žice – jedna u pretkomori i jedna u komori kako bi stimulisao obe. Kada još uvek postoje prirodni otkucaji srca, koriste se „demand“ pejsmejkeri. Oni rade „po potrebi“, nadgledaju aktivnost srca i regulišu otkucaje samo kada opadnu na ispod 60 otkucaja u minuti. „Rate response“ pejsmejkeri imaju specijalne senzore koji prate potrebe tela i mogu da ubrzaju ili uspore ritam rada srca, po potrebi.
   Pejsmejker kodovi ustanovljeni su radi opisa tipa i funkcije pejsmejkera. Sastoje se od tri do pet latiničnih slova. Izbor optimalnog tipa pejsmejkera zavisi od kliničkog stanja i tipa bradiaritmije. Dva najčešća tipa su DDD i VVI.
   Pojava litijum-jonske baterije produžila je rad pejsmejkerske baterije od 10-12 meseci na skoro 10 godina. Danas, pejsmejkeri su postali toliko napredni da su kao mali računari. Mogu da čuvaju podatke o srčanom radu pacijenta, mogu da se kontrolišu preko radio frekvencija, čak i podešavaju srčani rad u zavisnosti od aktivnosti pacijenta.
   Pejsmejkeri moraju biti ugrađivani u hirurškim uslovima, i to u hirurškim salama ili salama za kateterizaciju. Implantiraju se u uslovima lokalne infiltrativne anestezije, dok pedijatrijski bolesnici ili veoma stare osobe mogu da zahtevaju implantaciju u opštoj anesteziji. Što se tiče anatomskog pristupa, današnje preporuke su da prvi pristupni put treba da bude cefalična vena i metod zasecanja, za jednu ili dve elektrode, a alternativni, ili za treću elektrodu, punkcioni metod za potključnu ili aksilarnu venu.


PRAĆENJE BOLESNIKA SA PEJSMEJKEROM

   Hronično praćenje bolesnika sa pejsmejkerima započinje jedan mesec posle implantacije i nastavlja se na 3, 6 ili 12 meseci, zavisno od tipa pejsmejkera, kompleksnosti programskih mogućnosti i stanja baterije.

 
PEJSMEJKER KOMPLIKACIJE

   Neželjena dejstva stalnog pejsmejkera su obično udružena sa neadekvatnom funkcijom ili odsustvom funkcije celokupnog pejsmejker sistema. Od hirurških komplikacija najčešće su hematom, infekcija, dekubitus, akutni pneumotoraks (ili hematopneumotoraks). U pejsmejker komplikacije spadaju i pejsmejker sindrom (zamor, nesvestica, sinkopa i pulzacije na vratu i grudnom košu, a može da bude udružen i sa veoma teškim hemodinamskim stanjem) i pejsmejker tahikardija.
   Svaki bolesnik treba da bude upozoren na opasnosti iz spoljne sredine, kao što su velika magnetna (npr. dijagnostička procedura magnetnom rezonancom) ili rendgenska zračenja, visok strujni napon (kakav je u trafostanicama), mikrotalasi (kao u pećnicama) i drugo, koji mogu interferisati sa radom pejsmejkera i promeniti njegov rad u smislu inhibicije ili konverzije u asinhroni pejsing, što oboje vodi u neprijatne simptome kod bolesnika.


Osnovni cilj pejsmejker terapije je gubitak simptoma i povećanje kvaliteta života.
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Denis  - Pecnula struja na kompu   |77.243.27.xxx |10-02-2017 01:28:19
Imam pitanje.imam ugradjen pejsmejker koji mi radi samo po potrebi kada mi otkucaji opadnu ispod 60 otkucaja u minutu.E sad i ranije mi se desavalo da kad nekada dodirnem komp kada su mi vlazne ruke malo me pecne struja? Da li moze to da mi nasteti pejsmejkeru?????? I ranije mi se desavalo isto ali
kada idem moje redovne kontrole nije bilo problema
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

He who knows does not speak; he who speaks does not know.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OČLAŠIVAČA
.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Ko plaća sporije, plaća manje.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik